So, here is the recipe yang I dah lupa copy dari mana. Dah lama ade dalam buku recipe I. So buat aje.
gambar sebelum dan selepas
Bahan-bahan:
- 250 gram mentega
- 220 gram tepung kek * or guna self-raising flour, takyah pkai baking powder dah.
- 1 s/k baking powder * (bahan * diayak bersama)
- 200 gram gula castor
- 4 biji telur gred A
- 5 s/b fresh milk
- 1 s/k vanilla essence
- pewarna merah, hijau dan kuning
Cara-cara:
- Griskan loyang, panaskan oven 180 degrees
- Pukul mentega + gula sehingga kembang dan putih
- Perlahankan kelajuan mixer dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
- Masukkan tepung yang diayak sedikit2 dambil dikacau dan masukkan fresh milk + vanilla essence. Gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada 3 bhgian. Warnakan merah, hijau dan kuning.
- Ambil 3 s/b adunan kuning dan tompokkan di bhgian tgh loyang. Kemudian ambik 3 s/b adunan merah dan tompokkan di atasnya. Akhir sekali 3 s/b warna hijau. Ulangi proses ini hingga habis.
- Goyangkan adunan supaya rata. Bakar 180 degrees selama 1 jam or sampai kek masak.
Selamat mencuba!!
mmg sgt gigih la..!!
ReplyDeletekagum sehh..
hee..bile la pandai buat kek mcm awk ni..
mmg kene gigih klau tak mmg tak dpt buat lgsg..dgn arsyad nye yg nk tlg mama buat kek jgk..masa buat ok la, lepas buat time nk kemas tuh, huh~ mencabar tol..hehe..senang je la buat tak susah pon..ikut je resipi jadi la.. :D
ReplyDelete