Bahan-bahan:
- 270 gram mentega
- 250 gram gula kastor
- 260 gram tepung gandum
- 1 s/k baking powder
- 6 biji telur
- 2 s/b susu pekat manis
- 1 s/b ovalette
- 1 s/b air
- 1 s/k esen vanilla
- 10 gram serbuk koko
- 1 s/k chocolate emulco (optional - bagus untuk mendapatkan warna yg lebih gelap)
Cara-cara:
- Griskan loyang. Ketepikan.
- Ayakkan tepung gandum bersama dengan baking powder. Ketepikan.
- Satukan mentega, susu, esen vanilla, dan pukul sehingga gebu dan ringan atau mentega bertukar menjadi warna putih (apabila terbalikkan bekas adunan tak jatuh). Ketepikan.
- Dalam bekas lain, satukan telur, ovalette, air, gula, campuran tepung gandum dan baking powder tadi dan pukul sehingga kembang dan rata.
- Masukkan adunan mentega (no. 3) ke dalam adunan no. 4. Kacau rata.
- Keluarkan 1/4 adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco. Kacau hingga sebati.
- Masukkan 3 sudu besar adunan plain ke dalam loyang dan 1 sudu besar adunan coklat.
- Ulangi sehingga habis adunan.
- Bakar pada suhu 180 degrees selama 45 - 50 minit atau sehingga masak. Ikut oven masing-masing. Mine was 60 minutes.
- Setelah masak, padamkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 minit.
- Selepas itu, keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk dulu baru potong.
Sedap, lembut dan memang mudah nak buat. Happy trying!!
0 comments:
Post a Comment