So, here is the recipe.. Sedap dimakan sejuk2.. 
Bahan-bahan:
- 10gram serbuk agar-agar
 - 4 cawan air
 - 1 tin susu cair
 - 1 1/2 cawan gula halus
 - 1 cawan tepung kastard dibancuh dengan 1 cawan air
 - 1 sudu kecil esen vanilla
 
Cara-cara:
- Masak agar-agar dan gula bersama air hingga mendidih dan gula larut
 - Tuangkan susu cair
 - Masukkan esen vanilla
 - Bancuhkan tepung kastard dengan air
 - Kemudian tapis dan tuang ke dalam adunan puding td
 - Kacau adunan sampai hampir pekat
 - Bila masak, tuang dalam acuan kecil. I letak fruit cocktail sikit dalam acuan baru letak adunan puding.
 - Biar sejuk
 
* Untuk larutkan agar-agar, masukkan agar-agar dahulu dalam periuk kemudian baru masukkan air. Kacau rata baru letak atas dapur
Kuah Kastard
Bahan-bahan:
- 1 tin susu cair
 - 2 gelas air
 - 5 sudu besar gula pasir
 - secubit garam
 - 1 sudu besar tepung kastard
 - 1 sudu teh esen vanilla
 - fruit cocktail
 
Cara-cara:
- Masak susu cair, air dan gula dengan api perlahan sampai mendidih.
 - Bancuh tepung kastard dengan sedikit air
 - Tuangkan ke dalam adunan kuah
 - Tambahkan secubit garam dan esen vanilla. Biar mendidih
 - Tutup api dan biarkan sejuk dan masukkan ke dlm peti ais.
 
Hidangkan dalam mangkuk besar. Masukkan kuah, letak ais & fruit cocktail & puding. Yummy~~
Selamat mencuba.. :-)





feveret akak puding camtu, hari2 mkn pun takpe
ReplyDelete