My Beautiful & Lovely Life

+m o t h e r h o o d | l i f e h o o d | c h i l d h o o d | k i t c h e n h o o d | m a m a h o o d | w i f e h o o d | s e l f h o o d | m u s l i m h o o d | f a m i l y h o o d

Friday, August 3, 2012

Simple Ayam Percik Recipe..


Ayam percik is one of menu wajib di bulan Ramadhan, for me n hubby lah.. Orang lain taktau la kan.. Hehe.. So, I made this menu on our 1st day Ramadhan.. Just simple and easy.. Here is the recipe:-

Bahan-bahan:

Ayam ( potong 4 )
3 cawan santan pekat ( make sure santan fresh baru sedap)
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil halba
Cili giling dalam 1 1/2 sudu besar
Garam secukup rasa

Bahan yang perlu dimesin:

4 biji bawang putih
3cm halia
5 batang serai

Cara-cara:

  1. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba, cili giling dan asam jawa hingga sederhana masak. Make sure kacau selalu.
  2. Alihkan ayam ke oven dan panggang pada suhu 200 degrees hingga ayam masak dan berwarna perang (dalam 15 - 20 minit). 
  3. Biarkan kuah masak hingga pekat
  4. Hidangkan

Senang je kan?? Semua campak je dlm kuali, kacau dan biar sampai masak.. Pastu masuk je dlm oven.. Yummy~~ hehe.. Selamat mencuba.. :-)

2 comments:

  1. Ju..sng je rupanye..resepi mak org cm ssh jek..tu xpnah2 lg bt aym percik..kikiki...

    ReplyDelete
  2. Best!luv it too..pose ni wat ayam masak madu..nk wat gk recipe jue ni..klo x ltk dlm oven xpe kan? Xde halba xpe kan? Hehe

    ReplyDelete

© 2011 My Beautiful & Lovely Life, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena