Ayam percik is one of menu wajib di bulan Ramadhan, for me n hubby lah.. Orang lain taktau la kan.. Hehe.. So, I made this menu on our 1st day Ramadhan.. Just simple and easy.. Here is the recipe:-
Bahan-bahan:
Ayam ( potong 4 )
3 cawan santan pekat ( make sure santan fresh baru sedap)
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil halba
Cili giling dalam 1 1/2 sudu besar
Garam secukup rasa
Bahan yang perlu dimesin:
4 biji bawang putih
3cm halia
5 batang serai
Cara-cara:
- Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba, cili giling dan asam jawa hingga sederhana masak. Make sure kacau selalu.
- Alihkan ayam ke oven dan panggang pada suhu 200 degrees hingga ayam masak dan berwarna perang (dalam 15 - 20 minit).
- Biarkan kuah masak hingga pekat
- Hidangkan
Senang je kan?? Semua campak je dlm kuali, kacau dan biar sampai masak.. Pastu masuk je dlm oven.. Yummy~~ hehe.. Selamat mencuba.. :-)
Ju..sng je rupanye..resepi mak org cm ssh jek..tu xpnah2 lg bt aym percik..kikiki...
ReplyDeleteBest!luv it too..pose ni wat ayam masak madu..nk wat gk recipe jue ni..klo x ltk dlm oven xpe kan? Xde halba xpe kan? Hehe
ReplyDelete