So, here is the recipe.. Sedap dimakan sejuk2..
Bahan-bahan:
- 10gram serbuk agar-agar
- 4 cawan air
- 1 tin susu cair
- 1 1/2 cawan gula halus
- 1 cawan tepung kastard dibancuh dengan 1 cawan air
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara:
- Masak agar-agar dan gula bersama air hingga mendidih dan gula larut
- Tuangkan susu cair
- Masukkan esen vanilla
- Bancuhkan tepung kastard dengan air
- Kemudian tapis dan tuang ke dalam adunan puding td
- Kacau adunan sampai hampir pekat
- Bila masak, tuang dalam acuan kecil. I letak fruit cocktail sikit dalam acuan baru letak adunan puding.
- Biar sejuk
* Untuk larutkan agar-agar, masukkan agar-agar dahulu dalam periuk kemudian baru masukkan air. Kacau rata baru letak atas dapur
Kuah Kastard
Bahan-bahan:
- 1 tin susu cair
- 2 gelas air
- 5 sudu besar gula pasir
- secubit garam
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu teh esen vanilla
- fruit cocktail
Cara-cara:
- Masak susu cair, air dan gula dengan api perlahan sampai mendidih.
- Bancuh tepung kastard dengan sedikit air
- Tuangkan ke dalam adunan kuah
- Tambahkan secubit garam dan esen vanilla. Biar mendidih
- Tutup api dan biarkan sejuk dan masukkan ke dlm peti ais.
Hidangkan dalam mangkuk besar. Masukkan kuah, letak ais & fruit cocktail & puding. Yummy~~
Selamat mencuba.. :-)
feveret akak puding camtu, hari2 mkn pun takpe
ReplyDelete