My Beautiful & Lovely Life

+m o t h e r h o o d | l i f e h o o d | c h i l d h o o d | k i t c h e n h o o d | m a m a h o o d | w i f e h o o d | s e l f h o o d | m u s l i m h o o d | f a m i l y h o o d

Tuesday, October 30, 2012

Simple & Easy Dadih Recipe

I sangat suka makan dadih and only dadih-dadih tertentu sahaja yang I suka makan.. Hehe.. Memang memilih coz rasa dadih yang lemak berkrim tu la yang paling best.. Dulu time sekolah, my dad selalu belikan kat pasar tani, original flavor.. Memang sangaattt sedap!! Sekali makan 10 bekas tu no hal, boleh habis sekelip mata.. Hehe..

Sekarang kalau I nak makan, boleh buat sendiri je.. And I tak pakai dadih segera tu yer.. Yang tu kurang rasa sedap unless u add on a bit of creamer nak bagi rasa lemak berkrim gituuu, baru best.. Anyway, everytime birthday party kalau sempat memang I akan buat dadih ni.. Usually I akan buat 4 flavors, jagung, strawberry, vanilla and milo.. Kalau rajin sila lah buat yer.. 1 adunan ni boleh dlm 40 bekas kecik2 tu.. Nak berbisnes pon boleh tau.. Hehe..


Bahan2:-
  • 18 cawan air
  • 2 cawan gula
  • 450 gram coffee mate
  • 10 gram serbuk agar-agar clear
  • 1 tin susu cair Ideal
  • 1 asam keping/gelugor
Cara2:-
  • Panaskan air, gula dan serbuk agar2 sehingga agar2 dan gula larut.
  • Kemudian, masukkan coffee mate, susu cair dan asam keping. Kacau tanpa henti hingga mendidih.
  • Bila dah mendidih lama, tutup api dan kuarkan asam keping tadi.
  • Masukkan adunan ke dalam jug dan letakkan perisa yang anda mahu. Rasa mengikut kesukaan anda.
  • Untuk perisa jagung dan strawberry, I guna brand double lion. For vanilla flavor, just use the vanilla essence. Untuk perisa milo, larutkan dahulu milo dengan air panas dan tuang ke dalam adunan.
  • Kemudian, tuang ke dalam bekas kecik2 tu. Sejukkan baru masukkan ke dalam peti.
Selamat mencuba!!

1 comments:

© 2011 My Beautiful & Lovely Life, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena