My Beautiful & Lovely Life

+m o t h e r h o o d | l i f e h o o d | c h i l d h o o d | k i t c h e n h o o d | m a m a h o o d | w i f e h o o d | s e l f h o o d | m u s l i m h o o d | f a m i l y h o o d

Wednesday, February 22, 2012

Easy Peasy Banana Cake Recipe!!

Dah lama buat kek pisang ni, requested by hubby tersayang.. Pisang pon dah masak ranum buat la jgk kek pisang ni..kek paling senang kot, campak je semua dlm bekas mixer, then mix je smpai kembang dan sebati. Pastu masukkan dlm loyang then bakar. 


Hasilnya..sedaaappp dan lembut sangat..kejap je abes trus..pisang ni favorite arsyad, tp kek pisang dia tak suke plak..buah pisang, pisang goreng, cekodok pisang semua dia suke except kek pisang. Tp any cake pon mmg dia tak suke sgt. Hehe.

So, here is the easy peasy recipe..

Bahan-bahan:
  1. 150gram pisang dilecek (pisang emas/berangan/lemak manis)
  2. 180gram tepung gandum (bley jugak pkai self-raising flour)
  3. 180gram gula halus
  4. 3 biji telur
  5. 120ml minyak masak
  6. 1 teaspoon ovalette
  7. 1 teaspoon soda bikarbonat
  8. 1 teaspoon baking powder (klau guna self-raising flour, takyah letak baking powder)
  9. secubit garam
  10. 1 teaspoon esen pisang (ni I tambah..and mmg lagi sedap rasanye :-) )
Cara-cara:
  1. Mix all sampai kembang dan putih.
  2. Letak adunan sampai 1/2 loyang sahaja coz kek akan naik sekali ganda.
  3. Bakar dlm oven 180 degrees around 40-50 minutes or sampai kek masak.


Selamat mencuba!!

5 comments:

  1. kat umah akak ada lagi pisang yg baru masak, lepas ni kita buat dlm cup cake lak kan

    ReplyDelete
  2. best gak tuh..baru ingat nk try buat kukus punyer tp pisang dh abes..haha

    ReplyDelete
  3. buat suke2 je fiza..ade org mkn seronok la nk buat..hehe

    ReplyDelete
  4. WAAHH...sgt bagus..rajin buat kek..isteri solehah!!

    ReplyDelete

© 2011 My Beautiful & Lovely Life, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena